top of page

Wat is Cranio Sacraal?

Cranium betekent hoofd en sacrum betekent heiligbeen. In ons lichaam hebben we verschillende circulatiesystemen: een vaatstelsel met het hart als pomp, het ademhalingsstelsel met de longen als pomp en het cranio-sacrale systeem met de hersenen als pomp. Het hersenvocht circuleert vanaf het hoofd tot aan de stuit door de hersenen en de wervelkolom. Die circulatie veroorzaakt een beweging die in het gehele lichaam voelbaar is en wordt doorgegeven aan alle organen en weefsels.

Het is te vergelijken met een steentje dat je in het water gooit,

waarna er kringen zichtbaar worden die zich naar buiten bewegen.

Het Cranio Sacrale Systeem is een gevoelig en fijn circulatiestelsel,

dat de levenskracht naar elke atoom voert via de vloeistof in het zenuwstelsel.

Een verfrissingsysteem voor de cellen bij mens en dier. De term Cranio

Sacraal komt van: Cranium = hoofd en Sacrum = stuit. Het is door

de ontdekkende artsen zo genoemd.

Het had net zo goed golfslag kunnen heten.

Het is niet het enige, maar wel het meest onbekende systeem.

 

Er zijn in ons lichaam (mens en dier) verschillende circulatiesystemen

te onderscheiden:

•    Het vaatstelsel, de bloedsomloop met het hart als pomp.

•    Het ademhalingsstelsel met de longen als pomp.

•    Het Cranio Sacrale systeem met de hersenen als pomp.

 

Hersenen kunnen niet pompen als ze ingesloten zijn door

een massieve schedel. Er is door de vroegere geleerden dan ook

een vergissing gemaakt. Deze vergissing is, dat de hersenbeenderen met elkaar vergroeien na een jaar (fontanellen sluiten) tot een massief geheel. Dat is een misverstand. DAT IS NIET ZO. De hersenenbeenderen bewegen de hele dag onder invloed van de vloeistofdruk, maar eigenlijk alle beenderen tot en met de tanden toe. Ook de omsluitende vliezen bewegen. Het is een beweging net zoals de darmperistaltiek, intrekken, uitzetten, onwillekeurig maar wel met een zekere regelmaat gelijk de zee eb en vloed.

 

De beweging ontstaat door een hydraulisch systeem soort (pompmechanisme) in het lichaam (Cranio Sacraal), een soort van golfslag.

Het fijngevoelige circulatiestelsel zorgt voor die golfslag. Het is een continusysteem dat alleen in de slaap tot rust komt.

 

Klik op deze link voor een nog beter inzicht van het pompmechanisme.

 

De hersenventrikels gevuld met hersenvocht hebben een piepdun kanaaltje dat uitmondt in het ruggenmerg. (lijken samen net een engeltje) De druk loopt op door de continue aanmaak van hersenvocht! De schedel zet uit! Dat vocht wat te veel is, wordt door de hersenen vervoerd en gestuwd door het intrekken van de schedelbotten. Het vocht stroomt via het binnenste van de rug naar beneden het lichaam in.

Het ruggenmerg onderdeel van het centrale zenuwstelsel wordt omgeven door een zeer sterk en taai vlies (de DURA MATER) dat verbonden is met de overige hersenvliezen. Dat vocht stroomt door de rug naar het sacrum (laatste stuk van de rug) dat zich met een zachte beweging ontrolt en zich weer intrekt.

Het bewijs dat het vocht via de hersenen naar de rug gaat, is het waterhoofd. Vroeger zagen we kinderen met een waterhoofd, tegenwoordig wordt er bij die kinderen een drain in het hoofd geplaatst en aangesloten in het rugkanaal ( of zelfs in het buikvlies) ter voorkoming van het waterhoofd.

 

De beweging is voelbaar op het gehele lichaam. Tijdens die golf komt er door de druk via de ontelbare zenuwen ook vloeistof naar iedere cel, in een subtiele beweging die overal op het lichaam te voelen is. Op microniveau wordt het vocht uiteindelijk afgegeven aan de cellen, het afgewerkte vocht wordt via de lymfevaten verzameld en weer terug in de bloedbaan opgenomen.

Het is een kwetsbaar systeem die golfslag. Het systeem kan tijdelijk stil gelegd worden van binnenuit door het lichaam zelf, of van buitenaf door de therapeut met een speciale techniek.

 

Het Cranio-Sacrale Ritme

De hersenvliezen en het ruggenmergvlies bestaan uit bindweefsel. Bindweefsel komt als steunend en beschermend weefsel overal voor in ons lichaam. Al het bindweefsel staat met elkaar in verbinding. Vanaf de hersenvliezen en het ruggenmergvlies tot aan de huid is al het bindweefsel - direct of indirect - met elkaar verbonden. Hierdoor kan het Cranio-Sacrale Ritme doorgegeven worden door het hele lichaam. Vergelijk dit met een steen die - in het water gegooid - een rimpeling in het water veroorzaakt. Belangrijk is dat het ritme nergens in het lichaam wordt belemmerd.

Een ervaren therapeut kan het Cranio-Sacrale Ritme over het gehele lichaam voelen en beoordelen op kracht, uitslag, snelheid en symmetrie. Afwijkingen hierin kunnen wijzen op de mogelijke oorzaak van de klacht.

 

De eigenschappen van bindweefsel

Bindweefsel geeft stevigheid en bescherming en zorgt voor voldoende ruimte om te kunnen bewegen. Bindweefsel heeft zowel de mogelijkheid om vast te houden als los te laten.

Het bindweefsel leidt namelijk via zijn spanning elke fysieke en/of emotionele ‘impact’ naar dit semi-hydraulisch werkende Cranio-Sacraal Systeem. Te veel of langdurige druk kan daar een disbalans geven, waardoor dit uiteindelijk een aanslag op ons algehele lichamelijke- en emotionele welzijn kan gaan betekenen.

 

Wat doet Cranio Sacraal?

Het Cranio Sacraal systeem zorgt dat cellen niet verstarren, maar continue ververst worden. Normaal gesproken wijken cellen voor nieuwe cellen die hun plaats dan innemen. Verstarde cellen wijken niet en de nieuwe cellen worden daardoor afgestoten in plaats van de oude, die langzaam sterven en tot ontbinding overgaan. Een continue verversing van de hersenvloeistof waardoor de afvalstoffen uit het Centrale Zenuwstelsel kunnen worden afgevoerd.

Een prachtig verfrissingsysteem voor de cellen. Ook een manier om vanuit het lichaam helende krachten op gang te brengen. Alle informatie vanuit het universum wordt in ons fysieke lichaam door vloeistof vervoerd naar elke cel. Als ergens in het lichaam een onderdeel niet meebeweegt met de grote golfslag, ontstaat wrijving en disbalans.

 

Door mee te bewegen gaat een deel dat onder de handen vastzit door de wrijving die dan ontstaat warm worden. Je zou het smelten kunnen noemen. Een simpele vergelijking is de rijp van de diepvriezer is nauwelijks af te bikken, als je dat warm maakt drupt het eenvoudig weg. Op dezelfde wijze reageren cellen ook. Het zenuwstelsel bijvoorbeeld is ingebed in de vloeistof die beheerd wordt door het Cranio Sacraal Systeem. Midden in de rug lopen de zenuwen door naar de organen om ze aan het werk te zetten. De organen ontvangen als terugkoppeling dat ze het weer rustig aan kunnen doen signalen van de zwervende zenuw (Nervus Vagus). Deze zwervende zenuw loopt buitenlangs via de nek naar alle organen. Als er in de nek zenuwen klem zijn komen te zitten door te strak aangespannen spieren of na een ongeval, kan de Nervus Vagus, de zwervende zenuw niet goed werken. Als de signalen niet doorkomen, blijven de organen doorploeteren en ontstaat stress. Door de nek vrij te maken kunnen de organen hun signalen ontvangen en komen tot rust.

 

Waar komt de Cranio Sacraal Techniek vandaan?

Cranio Sacraal is door artsen ontdekt en in ontwikkeling gebracht. Dr. Still is de eerste ontdekker rond 1860. Ook William G. Sutherland kreeg bekendheid. Pas in de jaren 80 ging de Amerikaan dr. John Upledger op onderzoek uit, toen hij een hersenvlies tijdens de operatie niet stil kon houden. Hij ontwikkelde een complete methode en noemde deze methodiek Cranio Sacraal Therapie.

bottom of page